1 травня - День праці


 У 2023-му році День праці відзначатиметься вже в 137-й раз. Історія цього свята йде далеко в XIX століття, а засновником його є зовсім не Радянський Союз, як думають деякі люди. УНІАН пропонує правдиву історію урочистої події та яскраві привітання з 1 травня у віршах та картинках.

Раніше ми розповідали, що скільки відпочиваємо на травневі свята 2023.

1 травня - свято трудящих у США

       Багато представників старшого покоління знають Першотравень як "День солідарності трудящих", який активно святкували в СРСР. Люди влаштовували демонстрації та концерти, присвячені праці. На підприємствах заохочували грамотами робітників, які перевиконували план, як "ударних трудівників".

      Насправді, історія свята 1 травня почалася в 1886 році в Чикаго, коли півмільйона людей вийшли на мітинги, вимагаючи скорочення робочого дня до 8 годин. До цього моменту вони працювали по 15-20 годин на добу. Того дня поліцейські намагалися заспокоїти мітингувальників, а сама акція закінчилася безліччю жертв - загинули кілька протестантів і співробітників правопорядку.

     Подібні мітинги ще не раз проводили в наступні роки, а у 1888 році з'їзд Американської федерації праці в Сент-Луїсі оголосив 1 травня Днем загальнонаціональної боротьби за права робітників.

       В Україні Першотравень вперше відзначили у 1890 році у Львові. Цей день вже тоді був державним святом і офіційним вихідним. Сучасна Україна теж відзначає День солідарності трудящих, але з 2017 року свято стало називатися трохи інакше - День праці.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Правила безпечної поведінки під час літніх канікул

День Героїв України

19 лютого - День Державного Герба